Warning: Declaration of googletranslate::widget($args) should be compatible with WP_Widget::widget($args, $instance) in /customers/2/d/5/escapingsweden.com/httpd.www/dina/wp-content/plugins/translate-google/googletranslate.php on line 55 Från svensk till NORSK |

Från svensk till NORSK

Det finns så mycket jag vill skriva. Till å börja med är jag now days norsk. Jag har alltså flyttat till Oslo och trivs väldigt bra här. Den senaste tiden har varit full av förändringar och mycket att göra. Den 23 maj gifte jag mig med Ahmad i Göteborg och det var en lycklig dag. Det ser då ut som de på alla bilder i alla fall. Själv har jag svårt att förstå när jag ser bilderna att vi gifte oss. Äntligen blev bröllopsfesten av. Och av de recensioner vi fått, verkade den ha fått fullpott! 350 gäster, mat, livemusik och massa dans och glädje. Längtar tills bröllopsfilmen blir klar så att jag får se den och uppleva det igen. Vi hade en sådan tur med vädret och bröllopsbilderna på Botaniska trädgården blev så vackra. Fick se en bild och väntar på spänning på att få se resterande. Min uppsättning, ja uppsättning, trots min kortklippta frisyr var magisk. Jenny på Studio Bangs i Göteborg gjorde ett otroligt grymt jobb. Den var liksom cool, snygg, romantisk och helt underbar på en och samma gång. Jag säger bara WOW.  Bröllopet ägde rum i Klädkällaren, i Hjällbo, och den var alldeles perfekt. God mat, duktiga servitriser, stor, fin och rymlig lokal och ett galant samarbete med ägaren. Jag rekommenderar verkligen att ha bröllop där! Direkt efter bröllopet begav vi oss till flygplatsen, för att 05:20 på söndagmorgon flyga mot Grekland, Rhodos. Det blev en snabb visit hos svärföräldrarna för ett klädombyte och hejsvejs så var vi på flyget mot Rhodos. Rhodos bjöd på ett varmt och lugnt mottagande. Det var off season så inte mycket turister, vilket passade oss perfekt. Vädret var behagligt och vi nöjt av solen, men dock inte havet, så KALLT. Det blev en trip till Turkiet, Marmaris, med båten över dagen där det spenderades pengar och sedan en dag på Rhodos vägar där vi utforskade stränderna och byarna runtomkring. Rekommenderar att om du är i Rhodos, att besöka Lindos. Några turer till Gamla stan blev det också, väldigt mysigt, men kan tänka mig att när det är fullpackat med turister, att det inte är lika mysigt. Vi testade på fiskspa, vilket innebär att man stoppar in fötterna i ett akvarium, fullt med fiskar som äter den döda huden på fötterna. Tro det eller ej, men det var otroligt skönt, så vi gjorde det två gånger. Lite läskigt i början, men man vänjer sig med de små fiskarna runtom fötterna och fötterna blir som bebisfötter. En vecka senare var vi tillbaka hos svärmor, där vi åt en god middag och öppnade bröllopspresenterna. Alla gäster gav så fina presenter. Så otroligt fina vänner och människor vi är omringade av. Senare på söndagskvällen bar de av till vårt nya hem, OSLO. Måndagen spenderades med att packa upp, packa ner och tvätta. En tvättmaskin och inget torkskåp och massa tvätt resulterade i en tvätthög som vägrade ta slut.

Och sen kom tisdagen, min första dag på mitt nya jobb. Jag bytte jobb i sista sekunden. Hade fått jobb som behandlare, på ett hem för ungdomar. Arbetsuppgifterna består av att ha hand om en ungdom som blivit placerad och stötta, vägleda osv ungdomen i vardagen. Ett arbetsschema som gick ut på att vara på jobb fyra dagar och ledig en vecka osv. Men dagen innan bröllopet ägde rum, fick jag ett sms av min nuvarande chef, om att det fanns möjlighet för mig att börja jobba hos de. Jag hade tidigare varit på arbetsintervju där och var väldigt nära på att få jobbet, men hindrades då de blev en intern anställning istället. Chefen gillade dock mig och skulle informera mig så fort det dyker upp en chans. Och där dök chansen upp, dagen innan bröllopet. Jag bad om att få återkomma och när jag låg i solstolen i Grekland, insåg jag att, jag vill arbeta som socialsekreterare och inte som behandlare. Dels för att jag behöver till en viss mån rutiner. Att vara ledig en HEL vecka skulle vara en utmaning som jag inte pallar med just nu. Så jag tackade nej till det första jobbet och tackade ja till det nya. Så nu arbetar jag som socialsekreterare, men i Oslo. Snacka om utmaning. Min allra största utmaning är språket, men mer om det i ett annat inlägg. Det som är roligt är att min nuvarande chef, jobbade på mitt gamla jobb i Botkyrka för många år sedan. Snacka om att allt händer av en anledning. Att jag fick en intervju är ju egentligen, för att min chef, tidigare jobbat i Botkyrka, tror jag. Av alla 50-tal jobb jag sökt som socialsekreterare har inte en enda kallat mig på intervju. Att slita ut sig som socialsekreterare i Botkyrka, hade sina fördelar ;)

I fredags åkte min älskade man till Indien för utbildning i cirka tre veckor. Det är snabba ryck här, haha. Jag älskar vår lägenhet, jag älskar vårt område, jag älskar min nya träningslokal, jag älskar att Ranja (en vän från Gbg, som flyttade till Oslo, i höstas då hon hittade sig en norsk gutt att gifta sig med) gutt=kille, är här. Jag älskar att jag hinner ha en fritid utan att stressa, slutar 15:30, jag älskar och hatar att norskar är så chilla och lugna och jag älskar framför allt min man.

Jag har sagt de förr, men jag säger det igen, jag skall bli bättre med att uppdatera mig själv och er. Det finns så mycket att berätta, om kulturskillnaderna, om språket, om arbetsförhållandena, helt enkelt, livet i Oslo skiljer sig från livet i Sverige, på gott och ont. Norge och Sverige är lika, men väldigt olika på många sätt och vis. Jag är nu norsk, så jag har en del att lära, framförallt språket. Enligt skatteverket är jag utvandrad. Så Norge, Oslo, her I come!!!

Ps: Bilder kommer den dagen jag inhandlat en ny dator. Bara att skriva detta inlägg tog mig alldeles för lång tid. Min älskade mac dator, som har sju år på nacken har fått virus. Ja, mac kan få virus, i alla fall efter sju år. 

 

One thought on “Från svensk till NORSK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>